Valencia tips voor eten en drinken

Tinto de Verano

Dit wordt op warme dagen en avonden veel besteld door de locals. Ook hier verschilt de mix per bar of restaurant. Het is een mix van rode wijn met limonade of spa rood en ijsblokjes.

Cerveza Turia

Het bier van de stad Valencia. Ooit had de stad meerdere soorten bier. Turia Märzen cerveza is nog de enige die bestaat en dat al sinds 1935.

Verse sinaasappelsap

In de stad van de sinaasappels kan je op vele plekken door de stad heerlijke verse sinaasappelsap bestellen. Op het terras, buiten kraampjes en op de markten.

Typische gerechten in Valencia

Sinaasappels

Uiteraard kan je de beroemde sinaasappels ook eten. Echter pluk ze niet zo van de bomen die je in de stad ziet. Deze sinaasappels zijn heel bitter. Dat komt doordat deze bomen niet gesnoeid worden. De lekkerste koop je op een markt of in een kleine groente en speciaalzaak.

Paella de Valencia

De echte paella de Valencia is met konijn en kip, bonen, tomaat, saffraan en natuurlijk Valenciaanse rijst. Het moet bereid worden in een grote, platte paella pan.  Er zijn vele andere soorten paella met verschillende ingrediënten maar die mogen niet paella Valencia heten.

Het verschil tussen paella en risotto is dat zodra de saus wordt toegevoegd er niet meer geroerd wordt. Zo blijft de rijstkorrel heel.

Waar? Restaurant Canela Calle de Quart 49 (duurder maar volgens velen de lekkerste) http://restaurantecanela.es/ of El Forcat, Roteras 12 of Masia del Vino, Hospital 16

Arroz negro

Zwarte rijst, Arroz negro deze wordt gemaakt met de inkt van een inktvis.  

Arroz al Horno

In plaats van de rijst op het vuur te garen, wordt het met pan en al in de oven gedaan. Hier hoort de Spaanse bloedworst morcilla, panceta, kikkererwten en aardappel in te zitten.

Tapas

Wederom niet typisch iets alleen voor Valencia maar toch een soort must wanneer je in Spanje bent.

Tapas waren van oorsprong kleine hapje bij een drankje. Je kon de tapas prefect op je drankje leggen zodat er niets in je drankje kan vallen. Tegenwoordig verschillen de tapas in grote.

Pinchos zijn de kleinere tapas aan een stokje of op een broodje of stokbroodje. Andere tapas zijn in kleine en grote porties te bestellen. Het leuke is dat er heel veel verschillende soorten tapas bestaan van vlees, vis tot vegetarisch. En er worden ook nieuwe tapas gecreëerd.

De meeste bestelde en bekende tapas is Patatas Bravas. Krokant gebakken aardappelblokjes officieel met een aioli en pittige tomatensaus.

Tip: Bij Gran Mercat hebben ze de gewone en pittige variant https://www.granmercatvalencia.com/

In een stad aan zee zijn er vele vis tapas vaak gefrituurd. Mijn favoriet is de garnalen in knoflook. Staat er varkenswang op een kaart dan deze zeker bestellen. En er zijn hele lekkere tapas van artisjok. Er is zeker tapas voor iedere smaak.

Door de stad heen zijn er heel veel verschillende tapasbars en restaurants. De meest typische Spaanse zijn de vaak kleinere zaakjes waar je staand aan de bar een drankje doet met een of meerder tapas.

Hoeveel tapas bestel je? Dat ligt natuurlijk aan hoeveel honger je hebt en hoe groot de portie is. De norm is ongeveer 2 tot 3 tapas per persoon. Daarom is het zo leuk om met meerdere mensen tapas te gaan eten. Zo kan je fijn verschillende tapas proeven. Sommige tapas bestel je per stuk zoals je croquettes welke er zijn in verschillende smaken.  

Churros

Vooral met Fallas barst het in de stad van kraampjes die churros maken. Deze snack is gefrituurde tarwedeeg in verschillende vormen. De meeste mensen dippen het in warme chocoladesaus. Ondertussen bestaande er varianten waar de bruine op witte chocolade al op zit.

Buñuelos de calabaza

Het is een soort zoete oliebol.

Buñuelos de Bacalao

Een totaal andere smaak is die van Buñuelos de Bacalao. Dit gerecht wordt vooral met Pasen, in het Spaans Semana Santa, gegeten. Het zijn gefrituurde visballetjes. Het is een beslag met kabeljauw, meel, water, ui, ei en peterselie.

Chocolade

Valencia is ook nog bekend om zijn heerlijke chocolade. Het oudste en bekendste merk is Valor chocolade. In Valencia zijn twee vestigingen. Adres: Plaza de las Reina 20 of carrer del pintor Maelle 37. https://www.valor.es/chocolaterias-valor/

Er zijn dus genoeg lekkere typische dingen uit Valencia om te proeven en om van te genieten. Loop gewoon eens een kleine steeg in. Ga op een terras zitten tussen Spanjaarden.

Aqua de Valencia

Het is een soort sangria met sinaasappelsap. En nee er zit geen water in zoals de naam doet vermoeden. Het is een sterk drankje. Een cocktail van verse sinaasappelsap, cava, wodka, gin, sinaasappelschijfjes en soms nog met suiker en of sinaasappellikeur.

Het is een zeer verfrissend drankje meestal alleen te bestellen in een karaf.

Waar? Café Negrito, plaza de negrito 1of Café Madrid, Abadia de San Martin 10

Tip: Het mooiste café is ook een bezoek waard wanneer je geen alcohol drinkt https://cafedelashoras.com/

Sangria

Toegegeven dit is in heel Spanje bekend en dus ook in Valencia. Het recept verschilt zeer per bar en restaurant. Over het algemeen is het met rode wijn, likeur, Sprite, suiker en verschillende soorten fruit. De witte sangria is met Cava gemaakt. Sangria is vaak alleen te bestellen in een kan.

Tinto de Verano

Dit wordt op warme dagen en avonden veel besteld door de locals. Ook hier verschilt de mix per bar of restaurant. Het is een mix van rode wijn met limonade of spa rood en ijsblokjes.

Cerveza Turia

Het bier van de stad Valencia. Ooit had de stad meerdere soorten bier. Turia Märzen cerveza is nog de enige die bestaat en dat al sinds 1935.

Verse sinaasappelsap

In de stad van de sinaasappels kan je op vele plekken door de stad heerlijke verse sinaasappelsap bestellen. Op het terras, buiten kraampjes en op de markten.

Typische gerechten in Valencia

Sinaasappels

Uiteraard kan je de beroemde sinaasappels ook eten. Echter pluk ze niet zo van de bomen die je in de stad ziet. Deze sinaasappels zijn heel bitter. Dat komt doordat deze bomen niet gesnoeid worden. De lekkerste koop je op een markt of in een kleine groente en speciaalzaak.

Paella de Valencia

De echte paella de Valencia is met konijn en kip, bonen, tomaat, saffraan en natuurlijk Valenciaanse rijst. Het moet bereid worden in een grote, platte paella pan.  Er zijn vele andere soorten paella met verschillende ingrediënten maar die mogen niet paella Valencia heten.

Het verschil tussen paella en risotto is dat zodra de saus wordt toegevoegd er niet meer geroerd wordt. Zo blijft de rijstkorrel heel.

Waar? Restaurant Canela Calle de Quart 49 (duurder maar volgens velen de lekkerste) http://restaurantecanela.es/ of El Forcat, Roteras 12 of Masia del Vino, Hospital 16

Arroz negro

Zwarte rijst, Arroz negro deze wordt gemaakt met de inkt van een inktvis.  

Arroz al Horno

In plaats van de rijst op het vuur te garen, wordt het met pan en al in de oven gedaan. Hier hoort de Spaanse bloedworst morcilla, panceta, kikkererwten en aardappel in te zitten.

Tapas

Wederom niet typisch iets alleen voor Valencia maar toch een soort must wanneer je in Spanje bent.

Tapas waren van oorsprong kleine hapje bij een drankje. Je kon de tapas prefect op je drankje leggen zodat er niets in je drankje kan vallen. Tegenwoordig verschillen de tapas in grote.

Pinchos zijn de kleinere tapas aan een stokje of op een broodje of stokbroodje. Andere tapas zijn in kleine en grote porties te bestellen. Het leuke is dat er heel veel verschillende soorten tapas bestaan van vlees, vis tot vegetarisch. En er worden ook nieuwe tapas gecreëerd.

De meeste bestelde en bekende tapas is Patatas Bravas. Krokant gebakken aardappelblokjes officieel met een aioli en pittige tomatensaus.

Tip: Bij Gran Mercat hebben ze de gewone en pittige variant https://www.granmercatvalencia.com/

In een stad aan zee zijn er vele vis tapas vaak gefrituurd. Mijn favoriet is de garnalen in knoflook. Staat er varkenswang op een kaart dan deze zeker bestellen. En er zijn hele lekkere tapas van artisjok. Er is zeker tapas voor iedere smaak.

Door de stad heen zijn er heel veel verschillende tapasbars en restaurants. De meest typische Spaanse zijn de vaak kleinere zaakjes waar je staand aan de bar een drankje doet met een of meerder tapas.

Hoeveel tapas bestel je? Dat ligt natuurlijk aan hoeveel honger je hebt en hoe groot de portie is. De norm is ongeveer 2 tot 3 tapas per persoon. Daarom is het zo leuk om met meerdere mensen tapas te gaan eten. Zo kan je fijn verschillende tapas proeven. Sommige tapas bestel je per stuk zoals je croquettes welke er zijn in verschillende smaken.  

Churros

Vooral met Fallas barst het in de stad van kraampjes die churros maken. Deze snack is gefrituurde tarwedeeg in verschillende vormen. De meeste mensen dippen het in warme chocoladesaus. Ondertussen bestaande er varianten waar de bruine op witte chocolade al op zit.

Buñuelos de calabaza

Het is een soort zoete oliebol.

Buñuelos de Bacalao

Een totaal andere smaak is die van Buñuelos de Bacalao. Dit gerecht wordt vooral met Pasen, in het Spaans Semana Santa, gegeten. Het zijn gefrituurde visballetjes. Het is een beslag met kabeljauw, meel, water, ui, ei en peterselie.

Chocolade

Valencia is ook nog bekend om zijn heerlijke chocolade. Het oudste en bekendste merk is Valor chocolade. In Valencia zijn twee vestigingen. Adres: Plaza de las Reina 20 of carrer del pintor Maelle 37. https://www.valor.es/chocolaterias-valor/

Er zijn dus genoeg lekkere typische dingen uit Valencia om te proeven en om van te genieten. Loop gewoon eens een kleine steeg in. Ga op een terras zitten tussen Spanjaarden.

Elk land, regio of stad heeft zo zijn eigen typische drankjes en/of gerechten. Juist deze dingen proeven maakt een bezoek aan een plek nog fijner. Sommige smaken vergeet je nooit meer. Valencia heeft een grote variatie aan speciale drankjes en gerechten. Genieten.

Terwijl ik hier ben zal ik de lijst met tips qua locaties blijven aanvullen. Uiteraard valt over smaak niet te twisten. In zo’n grote stad als Valencia zijn er ontelbare adressen die ook goed zijn.

Typische drankjes in Valencia

Horchata

Horchata ofwel in Valenciaans Orxata wordt gemaakt van chufas (aardamandel ofwel tijgernoten). De nootjes worden geweekt in water met suiker. Je drinkt het warm, koud of mixt het. Voor mij komt de smaak het dichtst bij de smaak van beukennootjes.

Officieel drink je Horchata met een zoete farton. Een zoetig droog lang cakeje. Je dipt de farton in de horchata en neemt een hap.

Waar te bestellen: Door de hele stad vind je horchaterias en buiten kraampjes. Zij verkopen vaak ook churros.

Tip: de oudste en bekendste is te herkennen aan de rij wachtenden https://www.horchateriasantacatalina.com/en/

Velen vinden het een verfrissend drankje die energie geeft. Het drankje is rijk aan mineralen als calcium, magnesium en ijzer en verlaagt ook nog eens het cholesterolgehalte.

Aqua de Valencia

Het is een soort sangria met sinaasappelsap. En nee er zit geen water in zoals de naam doet vermoeden. Het is een sterk drankje. Een cocktail van verse sinaasappelsap, cava, wodka, gin, sinaasappelschijfjes en soms nog met suiker en of sinaasappellikeur.

Het is een zeer verfrissend drankje meestal alleen te bestellen in een karaf.

Waar? Café Negrito, plaza de negrito 1of Café Madrid, Abadia de San Martin 10

Tip: Het mooiste café is ook een bezoek waard wanneer je geen alcohol drinkt https://cafedelashoras.com/

Sangria

Toegegeven dit is in heel Spanje bekend en dus ook in Valencia. Het recept verschilt zeer per bar en restaurant. Over het algemeen is het met rode wijn, likeur, Sprite, suiker en verschillende soorten fruit. De witte sangria is met Cava gemaakt. Sangria is vaak alleen te bestellen in een kan.

Tinto de Verano

Dit wordt op warme dagen en avonden veel besteld door de locals. Ook hier verschilt de mix per bar of restaurant. Het is een mix van rode wijn met limonade of spa rood en ijsblokjes.

Cerveza Turia

Het bier van de stad Valencia. Ooit had de stad meerdere soorten bier. Turia Märzen cerveza is nog de enige die bestaat en dat al sinds 1935.

Verse sinaasappelsap

In de stad van de sinaasappels kan je op vele plekken door de stad heerlijke verse sinaasappelsap bestellen. Op het terras, buiten kraampjes en op de markten.

Typische gerechten in Valencia

Sinaasappels

Uiteraard kan je de beroemde sinaasappels ook eten. Echter pluk ze niet zo van de bomen die je in de stad ziet. Deze sinaasappels zijn heel bitter. Dat komt doordat deze bomen niet gesnoeid worden. De lekkerste koop je op een markt of in een kleine groente en speciaalzaak.

Paella de Valencia

De echte paella de Valencia is met konijn en kip, bonen, tomaat, saffraan en natuurlijk Valenciaanse rijst. Het moet bereid worden in een grote, platte paella pan.  Er zijn vele andere soorten paella met verschillende ingrediënten maar die mogen niet paella Valencia heten.

Het verschil tussen paella en risotto is dat zodra de saus wordt toegevoegd er niet meer geroerd wordt. Zo blijft de rijstkorrel heel.

Waar? Restaurant Canela Calle de Quart 49 (duurder maar volgens velen de lekkerste) http://restaurantecanela.es/ of El Forcat, Roteras 12 of Masia del Vino, Hospital 16

Arroz negro

Zwarte rijst, Arroz negro deze wordt gemaakt met de inkt van een inktvis.  

Arroz al Horno

In plaats van de rijst op het vuur te garen, wordt het met pan en al in de oven gedaan. Hier hoort de Spaanse bloedworst morcilla, panceta, kikkererwten en aardappel in te zitten.

Tapas

Wederom niet typisch iets alleen voor Valencia maar toch een soort must wanneer je in Spanje bent.

Tapas waren van oorsprong kleine hapje bij een drankje. Je kon de tapas prefect op je drankje leggen zodat er niets in je drankje kan vallen. Tegenwoordig verschillen de tapas in grote.

Pinchos zijn de kleinere tapas aan een stokje of op een broodje of stokbroodje. Andere tapas zijn in kleine en grote porties te bestellen. Het leuke is dat er heel veel verschillende soorten tapas bestaan van vlees, vis tot vegetarisch. En er worden ook nieuwe tapas gecreëerd.

De meeste bestelde en bekende tapas is Patatas Bravas. Krokant gebakken aardappelblokjes officieel met een aioli en pittige tomatensaus.

Tip: Bij Gran Mercat hebben ze de gewone en pittige variant https://www.granmercatvalencia.com/

In een stad aan zee zijn er vele vis tapas vaak gefrituurd. Mijn favoriet is de garnalen in knoflook. Staat er varkenswang op een kaart dan deze zeker bestellen. En er zijn hele lekkere tapas van artisjok. Er is zeker tapas voor iedere smaak.

Door de stad heen zijn er heel veel verschillende tapasbars en restaurants. De meest typische Spaanse zijn de vaak kleinere zaakjes waar je staand aan de bar een drankje doet met een of meerder tapas.

Hoeveel tapas bestel je? Dat ligt natuurlijk aan hoeveel honger je hebt en hoe groot de portie is. De norm is ongeveer 2 tot 3 tapas per persoon. Daarom is het zo leuk om met meerdere mensen tapas te gaan eten. Zo kan je fijn verschillende tapas proeven. Sommige tapas bestel je per stuk zoals je croquettes welke er zijn in verschillende smaken.  

Churros

Vooral met Fallas barst het in de stad van kraampjes die churros maken. Deze snack is gefrituurde tarwedeeg in verschillende vormen. De meeste mensen dippen het in warme chocoladesaus. Ondertussen bestaande er varianten waar de bruine op witte chocolade al op zit.

Buñuelos de calabaza

Het is een soort zoete oliebol.

Buñuelos de Bacalao

Een totaal andere smaak is die van Buñuelos de Bacalao. Dit gerecht wordt vooral met Pasen, in het Spaans Semana Santa, gegeten. Het zijn gefrituurde visballetjes. Het is een beslag met kabeljauw, meel, water, ui, ei en peterselie.

Chocolade

Valencia is ook nog bekend om zijn heerlijke chocolade. Het oudste en bekendste merk is Valor chocolade. In Valencia zijn twee vestigingen. Adres: Plaza de las Reina 20 of carrer del pintor Maelle 37. https://www.valor.es/chocolaterias-valor/

Er zijn dus genoeg lekkere typische dingen uit Valencia om te proeven en om van te genieten. Loop gewoon eens een kleine steeg in. Ga op een terras zitten tussen Spanjaarden.

Plaats een reactie